Figyelem, az oldal tökéletes működéséhez Firefox böngészőt kell használnod!

 A te böngésződ 87% -ban kompatibilis a weboldalhoz.

KaCSa Portal 2004 :: Az igazi online portal
PORTAL · SPORT · HUMOR · UTAZÁS · SIMS | Online: 33  
>> Hírek kategóriái
Üzenőfal: Andyca: Köszönjük! | mzperxhori: Csabi&Andyca! Hazassagkotesetek alkalmabol,nagyon sok boldogsagot kivan:Hori | mzperxhori: Csabi&Andyca! Hazassagkotesetek alkalmabol,nagyon sok boldogsagot kivan:Hori | georg0515: szasz mindenkinek | beszti: szoszi midenki ha akarsz humoros videot akkor regisztrálj | georg0515: hali mindenkinek jó az oldal igy tovább | Andyca: Tudtad, hogy február 6-8 a barátságos Internet napja! | Andyca: Tudtad, hogy nemcsak nőnap van?A Nemzetközi férninap dátuma február 19. | Andyca: Tudtad, hogy november 17 füstmentes nap? De minden nap figyelj a környezetedre! | Andyca: A halloween a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe október 31-én. |
| Partnereink
2021. szeptember 21. kedd, Máté napja van, holnap: Móric, a pontos idő:
Üdvözöl a KaCSa Portal 2004!
[www.kacsaportal.hu]
Ajánlott böngésző:

Portal menü

· Kezdőlap
  · Portal hírek
  · Sport hírek
  · Sims 2 hírek
  · Kategóriák
· Archívum
· IT/Informatika  »új!
· Linkek
· Szerkesztők
· Fotógaléria
· Letöltések
· Kapcsolat
· Referencia

FEP menü

· KWS portal
· Sportmagazin
· Humor rovat
· Utazás, barangolás
· Sims online

· Defected Gamerz
· Kolónia Game Server

Látogatók száma

Laplehívás: 1213646
Egyéni: 1120591
E hónapban: 1120590
Ezen a héten: 1120590
A mai napon: 1120590

Jelenleg Online: 33
Online vendégek: 6
Online felhasználók: 26
Összes felhasználó: 559

Böngésző beállítása
Hozzáad:
         · Kezdőlapnak
         · Kedvencekhez

Ajánlott böngésző

Hirdetés
Hírdetés:


Hírek kategóriái
 Portal kategória: 12db | Sport kategória: 20db | Sims kategória: 4db

Portál hírek kategóriái:
 · Friss portál hírek 21db
 · Link ajánló 3db
 · Programajánló 7db
 · Újdonságok 16db
 · Ünnepek 21db
 · The Sims 2 1db
 · Hihetetlen hírek 14db
 · Sport 2db
 · Nagyvilág 21db
 · Filmajánló 15db
 · IT/Informatika 19db
 · A-Soft Média 3db
 · Összes portal hír 144db
Sport hírek kategóriái:
 · Friss sport hírek 11db
 · Forma 1 140db
 · Labdarúgás 60db
 · Box 12db
 · Olimpia 6db
 · Úszás 3db
 · Dakar Rally 43db
 · Tenisz 7db
 · Kajak 2db
 · Moto GP 6db
 · Kosárlabda 9db
 · Téli sport 3db
 · PEKING 2008 3db
 · Kézilabda 1db
 · Vízilabda 2db
 · Poker 1db
 · Bajnokok Ligája 2db
 · Kerékpár 0db
 · Vízilabda 0db
 · Forma1 0db
 · Összes sport hír 312db
Sims hírek kategóriái:
 · Friss információ 6db
 · Cuccok 9db
 · Kiegészítők 11db
 · The Sims 3 2db
 · Összes sims hír 29db


Prioritás: 5/5


A szánkók új világa
 írta: Andyca | 2010. február 4. (csütörtök) | 16:16:43
5 exkluzív szánkó

A klasszikus faszánkó, a költségtakarékos műanyag zsák vagy a 90-es években slágernek számító popsisí bizonyos körökben labdába sem rúghat a lengéscsillapítós, alumíniumvázas ródlik mellett. Lássuk az öt csúcsmodellt!

Forrás: Nők Lapja Cafe - www.nlcafe.hu
Teljes cikk

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


Robotápoló
 írta: Andyca | 2009. november 4. (szerda) | 14:21:28
Japán

A hallás- és a beszédfunkciók már jól működnek az ápoló feladatokat ellátó robotoknál, de a látás- és járásmechanizmusokkal még komoly problémák vannak.Legalábbis ezt állítja Markus Vincze, a Bécsi Műszaki Egyetem Automatizálási és Szabályozástechnikai Intézetének szakértője, aki szerint leghamarabb 10, legkésőbb pedig 30 év múlva terjedhetnek el világszerte a teljesen emberi ápoló- vagy háztartási célú robotok.

-Forrás:SG

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


Gondolatolvasás
 írta: Andyca | 2009. július 14. (kedd) | 22:08:58
Japánban már működik!

A technológia MRI-vizsgálaton alapul, és az agyban a véráramlás változásaiból olvassa ki, mire gondolunk. A tesztekben a betanítási fázisban véletlenszerű fekete-fehér képet mutattak az alanyoknak, miközben az agyi aktivitásukat a mágneses rezonanciát mérő műszerrel vizsgálták. Miután a program megtanulta, hogyan reagál az egyes képekre a tesztalany, és az agyban a véráramlás hogyan változik, a neuron szó betűit mutatták meg nekik. A program képes volt kizárólag az MRI adatai alapján olvasni az ember gondolataiban, és ha kicsit elmosódottan is, de olvasható képeket produkált a betűkről, amiket az alany éppen látott.
A kutatók szerint a technológia további finomításával egyre bonyolultabb képeket tudnak majd kiolvasni az agyból, ezzel sokat segítve például hallucinációkkal járó betegségek kezelésében, de akár az álmainkat is rögzíthetjük és visszanézhetjük majd vele. Sőt, a kutatást vezető Yukiyasu Kamitani szerint a vizuális megjelenítés csak az első lépcsőfok, és képesek lehetnek majd bonyolult érzelmi reakciók és hangulatok olvasására is.

-Forrás:Index

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


Végtag visszanövesztés
 írta: Andyca | 2009. július 8. (szerda) | 13:16:04
A szalamandra regenerációjának titka

Tudósok megfejtették a szalamandra végtag visszanövesztési képességének titkát. Reményeik szerint a kutatás segíthet ugyanezt a csodálatos regenerációt egy napon az emberek számára is lehetővé tenni.

Minden élőlény képes testének egyes részeit újranöveszteni, a szalamandra azonban magasan vezeti ezt a regeneratív listát. Az emlősök - akárcsak jómagunk - képesek bőrük regenerálására, vagy csontjaik összeforrasztására, ezek azonban eltörpülnek a szalamandra adottságai mellett. Az apró kétéltű pár hét alatt egy egész végtagot pótol, de emellett tüdejét is újra tudja növeszteni, kijavítja a sérült gerincvelőt, sőt akár hiányzó agydarabkákat is képes pótolni.

-Forrás:SG

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


Lophatja a levegőt
 írta: Andyca | 2009. július 2. (csütörtök) | 17:16:54
Lophatja a levegőt a Föld védőpajzsa

Nagyon úgy tűnik, hogy a Föld mágneses pajzsa a légkör védelme mellett észrevétlenül fogyasztja is a felső légrétegeket.
A magnetoszféra, azaz a bolygó mágneses mezejét magába foglaló űrbeli terület védelmet nyújt a Napból kizúduló töltéssel rendelkező részecskék ellen. A napszél gátja elvileg megakadályozza, hogy ezek a részecskék a Föld gravitációs vonzásából történő kiszökéshez elegendő energiát adjanak át a légkör gázmolekuláinak.
Egy bolygó magnetoszférája mindig sokkal nagyobb lesz, mint maga a bolygó vagy légköre. Ez annyit jelent, hogy egy mágneses mezővel rendelkező bolygó több energiát nyel el a napszélből, mint az aminek nincs magnetoszférája. Ez a többletenergia a mágneses sarkoknál áramolhat le, ami jó eséllyel olyan sebességre gyorsíthatja a területek alatt meghúzódó ionoszféra molekuláit, hogy azok már képesek lesznek kiszökni a légkörből.

-Forrás:SG

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


A beszéd és az egér!?
 írta: Andyca | 2009. június 5. (péntek) | 15:17:18
Egerekkel kutatják a beszéd evolúcióját

Bár az egerek nem beszélnek, mégis fényt deríthetnek a beszéd fejlődésére, miután egy német kutatócsoport létrehozott egy emberi beszédgénnel rendelkező egeret.
Az embereknél a beszédproblémákban és elvileg a nyelv evolúciójában szerepet játszó FOXP2 génnek létezik egér változata is, azonban akárcsak a többi állatnál, az egereknél is hiányoznak azok a kulcsfontosságú változások, amik csak nálunk és evolúciós rokonainknál, a neandervölgyieknél találhatók meg. Több kutató is úgy véli, hogy ezek a különbségek magyarázzák, miért az ember az egyetlen állat, ami komplex nyelvekkel képes kommunikálni egyszerű morgások, vakkantások vagy dallamok helyett.
-Forrás:SG

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


Fényes fekete lyuk
 írta: Andyca | 2009. április 28. (kedd) | 13:43:20
Különös fényjátékot produkál

Egy hatalmas fekete lyukból kiáramló gázsugár különös jelenséggel kápráztatta el a csillagászokat, normális fényének kilencvenszeresével ragyog.Számos szuper nagy tömegű fekete lyuk rendelkezik anyagsugarakkal, melyek kicsapódnak a fekete lyukba bezúduló anyaggyűrűből. Ezek a forró gázsugarak az elméletek szerint a fekete lyuk tömege által eltorzított mágneses mező vonalak eredményei, amik kifelé hajtják a töltéssel rendelkező részecskéket.
-Forrás:SG

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


Föld Óra akció
 írta: Andyca | 2009. március 27. (péntek) | 18:22:44
Tartsunk velük Mi is!

Másfél évvel a Föld Órája program elindítása után a World Wild Fund for Nature (WWF) ismét arra kéri az embereket: szombaton egyetlen órára kapcsolják le a villanyt.Az akció célja, hogy így hívják fel a figyelmet a környezetvédelemre és a klímaváltozásra. A kezdeményezés 2007-ben indult és viszonylag nagy érdeklődést váltott ki. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor létrejött egy másik program is: a Fényt fel, amely arra próbálta meg felhívni a figyelmet, hogy az emberek használjanak energiatakarékos izzókat és készülékeket.Idén március 28-án, szombaton ismét megtartják a Föld Óráját, helyi idők szerint 20 óra 30 perces kezdettel. (SG)

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


Atlantisz
 írta: Andyca | 2009. február 24. (kedd) | 10:27:08
Mégsem találták meg

A napokban reppent fel a hír, hogy a Google Earth segítségével sikerült rábukkanni az elveszett Atlantiszra. A Google cáfol, így az elsüllyedt várost lehet tovább keresgélni. A rövid életű felfedezés egy brit úriember, Bernie Bamford nevéhez fűződik, aki a Google Earth 5.0 Google Ocean kiegészítőjével bukkant rá egy utcarendszerhez hasonlító alakzatra az afrikai partoktól körülbelül 960 kilométerre...
...ami alapvetően egybevág a szakértők által feltételezett egyik lehetséges helyszínnel. A Google reakciója szerint a vonalak csupán a hajóktól begyűjtött szonár adatokat jelölik.

-Forrás:SG

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


Repülő autó
 írta: Andyca | 2009. január 27. (kedd) | 14:22:16
Piacra dobják a "repülő autót"

A kétüléses gép "kétéltű", a levegő mellett a közúton is megállja a helyét. A jelenleg Transition nevet viselő gép megkísérli áthidalni a személygépkocsik és a repülőgépek közötti szakadékot. Sokan repülő autónak nevezik, a tervező és kivitelező cég, a Terrafugia azonban jobban kedveli a "közútra alkalmas repülőgé" nevet. 800 kilométert repül egy tank hagyományos ólmozatlan benzinnel...
...leszálláskor pedig a szárnyak behajtogatását követően - ez természetesen csak egy gombnyomás - bárhová elautózhatunk vele. Repülési sebessége 180 km/h körül mozog, közúton óránkénti 100 kilométeres sebességre képes. Knapinski szerint a legnagyobb akadályt az áttörés útjában nem is a technika, a hatóságok, vagy az ár jelenti majd, sokkal inkább az emberek hozzáállása egy repülő autóhoz.

-Forrás:SG

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


Rejtélyes hangok...
 írta: Andyca | 2009. január 9. (péntek) | 16:51:54
...a távoli kozmoszból

Egy csillagászcsapat különös kozmikus zajra bukkant, ami a vártnál hatszor hangosabban morajlott fel. A zúgás a Tejúton túlról érkezik, forrása ismeretlen.
A világűr köztudottan csendes hely, a hanghullámok nem terjednek az űr vákuumában, nem úgy a rádióhullámok. A világegyetemben számtalan objektum, köztük csillagok és kvazárok bocsátanak ki rádióhullámokat, még galaxisunknak is van hangja, egy statikus sistergés, amit 1931-ben fedezett fel Karl Jansky fizikus. Ugyanez más galaxisokra is igaz.

A jel részletes elemzése kizárta ősi csillagokat, illetve az összes ismert rádióforrást, beleértve saját galaxisunk legkülső fényudvarának gázait is. Más rádió-galaxisok sem indokolják a zajt, legalábbis ilyen mértékben nem. A jel hatszor erősebb, mint az univerzum összes ismert rádióforrásáé összesen, tehát az eredete pillanatnyilag rejtély.

A zaj nemcsak fejtörést okoz a csillagászoknak, de a legkorábbi csillagok hőn áhított jeleit is elrejti. Ugyanakkor ez a kozmikus zaj fontos ismeretekkel szolgálhat a galaxisok fejlődéséről. Mivel a rádióhullámok távolról érkeznek a fény sebességével, ezért egy korábbi időszakot tárnak elénk, amikor a világegyetem még fele olyan idős volt, mint jelenleg.

-Forrás:SG.hu

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


A legnagyobb telihold
 írta: Andyca | 2008. december 15. (hétfő) | 15:01:59
Péntek éjjel

Az év legnagyobb és legfényesebb teliholdját láthattuk december 12-én pénteken. Ennek oka, hogy aznap volt az év utolsó holdtöltéje, amikor a Hold az év többi holdtöltéjéhez képest elérte a legnagyobb látszó méretét, illetve a legnagyobb látszó fényességét is.
A különleges látványt két esemény egyidejű bekövetkezése idézte elő: a Hold földközelsége és a holdtölte éppen egy napra esett. A Hold 14 százalékkal nagyobb és 30 százalékkal fényesebb volt, mint bármikor korábban az év során. Közölte az Index.

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


Az Internet hatása
 írta: Andyca | 2008. december 4. (csütörtök) | 10:37:20
Átalakítja az ember agyát?

Az emberi agy sok ezer évi szünet után ismét evolúciós változáson megy át, állítja egy amerikai neurológus, Gary Small professzor.
A tudósnak nemrég jelent meg az "iBrain - hogyan éljük túl a technika által kiváltott agyi változásokat?" című könyve, amelyben kifejti, hogy a fiatalok újfajta kommunikációs képességeket tanulnak meg a számítógépnek köszönhetően, de közben nem sajátítják el a személyes kommunikációt.

Gary Smallt a Scientific American című tudományos lap beválasztotta az 50 legnagyobb hatású tudós közé, olyanok társaságába, mint Albert Einstein vagy Niels Bohr.
Small szerint ma ahhoz fogható evolúción esik át az emberi agy, mint sok ezer éve az eszközhasználat kialakulásakor. Akkor a szerszám használata változtatta át az embert jobb- vagy balkezessé. A professzor szerint ilyen ugrásszerű agyi fejlődés azóta sem ment végbe, egészen napjainkig.
Small szerint a számítógépmániás gyerekeknek, főleg a fiúknak sokszor problémájuk van a hagyományos személyes kommunikációval, amelyet már nem tekintenek hatékonynak. Kerülik a szemkontaktust, agyuk pedig nem képes feldolgozni a beszélőpartner gesztusait és arckifejezéseit. Ez stresszt okoz náluk, ezért inkább kerülik az ilyen típusú kommunikációt, és csak az interneten keresztül kívánnak kapcsolatot tartani. Így a kör bezárul. A neurológus szerint a gyerekek helyes fejlődését a családi ebéd és vacsora szolgálná, amely megtanítaná a kicsiket az interperszonális kapcsolatokra.

-Forrás: Index

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


Éppen ma van...
 írta: Andyca | 2008. december 1. (hétfő) | 14:23:01
... a rádiózás világnapja

1925. december elsején szólalt meg az éterben a Magyar Rádió első hivatalos adása, avatóünnepséggel, majd hangversennyel a rendszeres rádiós műsorsugárzás. Az adóállomás Budapest néven jelentkezett. A rádió ünnepélyes megnyitóján az ünnepi beszédet vitéz leveldi Kozma Miklós, a Magyar Telefonhírmondó és Rádió Részvénytársaság alelnöke mondta, és megszólalt még Demény Károly államtitkár, a Magyar Királyi Posta vezérigazgatója magyar, francia és angol nyelven.

-Forrás: FSZE Könyvtár

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


Táska az űrben
 írta: Andyca | 2008. november 26. (szerda) | 14:37:12
Elveszett a NASA szerszámostáskája

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS) tartózkodó Endeavour űrsikló asztronautái az STS-126 kódjelű misszió során több űrsétát is végrehajtottak, az első, egy héttel ezelőtt lezajlott ilyen eseményen azonban apróbb malőr történt. Bár az űrséta célját sikerült végrehajtani, az amerikai Heide Stefanyshyn-Piper elvesztett egy szerszámos ládát. Az amatőr csillagászok rögtön elkezdték vadászni a táskát...

...közülük az ontariói Kevin Fitter volt a legszerencsésebb: távcsövével hétfőn észlelte, amint a Föld körül nagyjából 28 ezer kilométer per órás sebességgel keringő táska elhúz az égen.A táska most a föld körül keringő több mint százezer, tíz centinél nagyobb űrszemét egyike. Néhány héten, hónapon belül annyira lelassul majd a keringése, hogy belép a Föld légkörébe és elég.

-Forrás:Index

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


Elektronikus szemek
 írta: Andyca | 2008. november 24. (hétfő) | 16:07:06
Jobb látás szenzorok segítségével

A két-három év múlva elkészülő autók beépített szenzoraik segítségével jóval élesebben és pontosabban fognak látni, mint a sofőrök. A leendő gépkocsikat egyaránt felszerelik majd hagyományos és éjjellátó kamerákkal, illetve szenzorokkal, valamint fedélzeti radarokkal. A kutatók úgy vélik, hogy a különböző felderítő modulok már készen állnak a feladatra, a legnagyobb feladatot az egységes rendszerré kovácsolásuk jelenti.
Ezek a technológiák nem csak a vezetési kényelmet növelik, hanem lehetővé teszik a balesetek elkerülését vagy számuknak minimálisra csökkentését. Elméletileg a gyalogosok és az autósok közötti balesetek legalább 8 százaléka megelőzhető lenne. Ma azonban ez még közel sem valósulhat meg, hiszen a vezetőknek vagy egyfolytában a monitorokat kell figyelniük - és még ilyenkor is elvonhatja valami a figyelmüket -, vagy egyszerűen nem veszik észre a veszélyt - jelentette ki Matthias Kühn, a Német Biztosítók Szövetségének munkatársa.
A közlekedési mérnökök elsősorban az infra berendezések képességeiben bíznak. Ezek a készülékek ugyanis jóval tovább látnak, mint az ember a fényszórók segítségével. A BMW jelenleg olyan vezetési segédrendszereken dolgozik, amelyek valódi asszisztensei lehetnek az autósoknak és amelyek automatikusan felismerik a közlekedési táblákat. Christian Discher, a program egyik fejlesztője már 250 000 tesztkilométert vezetett egy átalakított gépkocsival és úgy vélte, hogy a 7-es sorozatú BMW második generációját már nyugodtan fel lehetne szerelni az éjjellátó rendszerekkel.
Ez az egység nem csak megmutatja, de akár maga is felismeri a közelben lévő járókelőket, ezáltal időben figyelmeztetheti a veszélyekre a vezetőt. Ehhez csupán egy nagy felbontású kamerára és egy képfelismerő szoftverre volt szükség. A rendszer érzékeli és különbséget tud tenni egy a járdán futó és a veszélyzónába érkező, például a járdáról lelépő személyek között. Előbbieket halványsárga színnel jelöli, utóbbiak esetén egy élénksárga figyelmeztetés jelenik meg a monitoron.

-Forrás:SG.hu

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


iPhone - Infineon chip
 írta: KaCSa | 2008. szeptember 7. (vasárnap) | 21:10:37
Egy hibás Infineon chip okozhatja az iPhone 3G vételi gondjait

Az Apple új telefonja számos vételi nehézségekkel és rosszminőségű, megszakadó hívásokkal küzd, melynek oka a legújabb információk szerint egy hibás Infineon alkatrész lehet.

Az új Apple iPhone 3G az eredetei szlogen szerint gyorsabb adatkapcsolattal rendelkezik mint elődje és gyors internetezést tesz lehetővé. A válóságban a sebesség még sokszor az első generációs iPhone sebességét sem éri el, és mindemellett a hívások állandó megszakadásáról és más kapcsolati hibák tömkelegéről szóló panaszok árasztják el a fórumokat.

A hiba oka a BusinessWeek cikke szerint egy hibás belső programmal rendelkező Infineon gyártmányú chip, melynek hibáját az Apple egy későbbi software frissítéssel próbálja majd orvosolni. Habár az Apple mindig gondosan ügyel arra hogy ne nagyon derüljön ki, honnan vannak az egyes alkatrészeik és kik gyártják az almás logóval ellátott különféle eszközöket, de elemzők szerint majdnem teljesen biztos, hogy az Infineon a beszállító. Mindenesetre biztosan nem hálózati hibáról van szó, mivel Amerikán kívül is ugyanazok a tünetek jelentkeztek egyes iPhone 3G modellekkel.

A BusinessWeek információi szerint a hiba egyik oka az lehet, hogy az Apple úgy programozta a kérdéses chipet, hogy nagyobb jelerősséget és sávszélességet igényeljen, mint amire ténylegesen szüksége van. Ennek pedig az-az eredménye, hogy ha egy cellán belül túl sokan kapcsolódnak az internetre vagy használják a 3G rendszert a jel vagy a sávszélesség gyengül és a telefon automatikusan visszaugrik EDGE rendszerre.

Mindenestre hivatalos információ a cégek részéről egyáltalán nincs, és csak reménykedhetünk, hogy a hazai iPhone 3G modellek nem vagy csak kevéssé lesznek érintettek a kapcsolati problémákban.

- Forrás: IT-Extreme

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


Új találmány
 írta: Andyca | 2008. július 22. (kedd) | 10:39:55
Számítógép az ütközések elkerülésére

Világszerte gyakran történnek emberi életet követelő balesetek az utak erdős szakaszain. A vezetők ugyanis nem mindig tudják elrántani a kormányt és így sok baleset történik a szarvasok, őzek és más állatok miatt.
Két koreai egyetemi hallgató erre a problémára igyekezett megoldást találni. Hyon Lim és Aram So, az Incheoni Egyetem diákjai ezért létrehozták a Wild Life Kollision Road Kill Mitigation System nevű, autókba beépíthető számítógépes rendszert, amely egy fedélzeti modulból és a különböző állatokat felismerő szenzorokból áll.

"A rendszer alapjai az érzékelők, amelyeket az út szélén helyeznek el...

A szenzorok automatikusan felismerik, hogy milyen állat közeledik az úttesthez és az információt azonnal közlik a központi számítógéppel. Ez elemzi a beérkező adatokat, megállapítja, hogy az adott állat melyik irányból és mekkora sebességgel közelít az úthoz, majd, amennyiben a helyzet úgy kívánja, azonnal riadót fúj. Amikor ez megtörténik, az út szélén elhelyezett figyelmeztető fények azonnal felvillannak" - mondta Hyon Lim. A központi számítógép működéséhez szükséges energiát egy napelem és az ahhoz csatlakoztatott akkumulátorok biztosítják, valamint felszerelték GPS-szel és egy kamerával is, amely rögzíti az állatok képét. A fotókat a földrajzi koordinátákkal együtt feltöltik egy szerverre, így a biológusok megtudhatják, hogy milyen állatpopulációk találhatók egy adott régióban.

"A mi rendszerünk tehát nem csak a balesetek elkerülésében segít, hanem abban is, hogy megfigyelhessük és ellenőrizhessük a vadon élő állatokat. Jelenleg ugyanakkor a Wild Life Kollision Road Kill Mitigation System csak a nagyobb állatok felismerésére képes. Ennek oka, hogy az ezekkel való találkozáskor hal meg a legtöbb ember. Később azonban szeretnénk, hogy ha a program a kisebb élőlényeket is érzékelné" - tette hozzá Hyon Lim. A két koreai egyetemista számára egyébként egy olyan film adta az ötletet, amelyben sok, vadállatok miatt bekövetkező balesetről számoltak be.

Az általuk kifejlesztett megoldás nem túlzottan olcsó. Egy központi állomás és 50 szenzor ezer dollárba kerül. Azonban, ha a végeredményt nézzük, nem kérdéses, hogy szükség van a rendszerre. Csak az Egyesült Államokban naponta egymillió gerinces állat válik az autóbalesetek áldozatává, az okozott kár pedig évente csak az USA-ban meghaladja az egymilliárd dollárt.

- Forrás: SG.hu

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


Ezen a napon
 írta: Andyca | 2007. március 1. (csütörtök) | 08:46:03
1851 - Bevezetik a dohánymonopóliumot

A dohánytermelést és értékesítést az 1850-es évek előtt nem korlátozták. A monopólium bevezetésével évente engedélyt kellett kérnie a termelőnek, termését a kincstár raktáraiba volt köteles szállítani, maga nem adhatott el belőle, még a saját használatra termelt pipadohány után is illetéket kellett fizetnie. S minthogy dohánytermeléssel Magyarországon főként a kisbirtokosok, feles kertészek, dohánytermelő telepesek foglalkoztak, s mesterségük generációkon át öröklődött, e mozgékony, piacorientált réteg egészét állították szembe az új rendszerrel. S bár az 1850-es évek elején kiépülő bürokrata állam működtetése óriási összegeket emésztett fel, s ezért minden módon törekednie kellett adóbevétele növelésére, a fináncokkal való szembenállás láttán enyhítettek a szigorúságon. 1860 márciusában szabaddá tették legalább a kivitelre történő dohánytermelést. Bármilyen ellenszenves volt a fináncok tevékenysége, a biztos osztrák piac, a garantált felvásárlási ár növelte a termelési kedvet. 1851-ben 35 ezer hold területen300 ezer mázsa dohány termett, 1857-re a termésterület és a hozam is megháromszorozódott.

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


Narancssárga hó
 írta: Andyca | 2007. február 2. (péntek) | 16:43:26
Ez történt Szibériában

Origo: Narancssárga hó esett Szibériában
Színes, rothadó szagú hó hullott csütörtökön a Szibéria déli részén fekvő Omszki terület öt járásában, a katasztrófavédelmi és fogyasztóvédelmi illetékesek által elvégzett első vizsgálatok szerint a színes hó nem radioaktív.Anton German, az Omszki terület környezetvédelmi ügyésze elmondta: a sárgás-narancssárgás színű, rothadó szagú, olajos tapintású hóból vett mintákon további vizsgálatokat végeznek. German elmondta, hogy több alkalommal tapasztaltak már színes hóesést a térségben, de soha nem találtak benne ipari eredetű szennyező anyagot. A korábbi esetekben a hó színeződésének mindig természetes oka voltak: a szín moszatoktól vagy homoktól származott.

A szerda estére az Omszki terület délnyugati részére lehullott narancsszínű hó több mint 1500 négyzetkilométernyi területet borított be fél centiméteres réteggel. Az érintett, 27 ezer lakosú térségtől 200 kilométeres távolságra nincsen egyetlen nagyüzem sem. Maga az Omszki terület jelentős kőolajipari vidék, a terület székhelye, Omszk Szibéria egyik legnagyobb városa.

A lakosság figyelmét felhívták arra, hogy veszélyes a színes hó háztartási célokra történő felhasználása. Felkérték a lakosokat, hogy a különös jelenség okának tisztázásáig minél kevesebbet tartózkodjanak az utcákon.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma a tervek szerint csütörtökön különleges mobil vegyi laboratóriumot küld az Omszki területre - közölte Viktor Belcov, a tárca szóvivője.

MTI/[origo]

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db


Egyiptomi blogger
 írta: KaCSa | 2007. január 28. (vasárnap) | 04:24:22
9 évet is kaphat az egyiptomi blogger

Origo: Internetes naplója miatt először állítottak bíróság elé egy férfit Egyiptomban - ugyanakkor nem ő az első, akit emiatt letartóztattak. A 22 éves blogger az egyiptomi fáraókhoz hasonlította Mubarak elnököt, és bírálta a szélsőséges muzulmánokat. Jogvédők a letartóztatott férfi szabadon bocsátást követelik, és az internet szabadságát féltik.
Az iszlám vallású, de liberális beállítottságú Abdel-Karím Szulejmán egyik cikkében azt írta a kairói al-Azhar egyetemről, amely a szunnita muzulmán tanulmányok egyik leginkább elismert intézménye, hogy szélsőséges eszméket terjeszt.

Egy másik cikkében azzal vádolta a muzulmánokat, hogy brutálisan léptek fel a 2005-ben muzulmánok és keresztények között lezajlott alexandriai összecsapásokban. Mubarak elnököt pedig egyik írásában az ókorban diktatorikusan uralkodó egyiptomi fáraókhoz hasonlította a blogger. A 22 éves volt jogi egyetemistát novemberben tartóztatták le. Szulejmán az első, aki internetes naplóírás miatt bíróság elé áll Egyiptomban - írja az International Herald Tribune. A férfit az iszlám becsmérlésének és az elnök megsértésének vádjával állították bíróság elé.

Ügyvédei kevés esélyt adnak annak, hogy védencüket felmentsék az ügyben, és úgy vélik, hogy a vádak egyikében mindenképpen bűnösnek fogják nyilvánítani a bloggert. Ha elítélik, akár kilenc évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet szombaton felszólította Egyiptomot, hogy bocsássa szabadon a letartóztatott bloggert. "Ha korlátoznak valakit abban, hogy szabadon írjon, a kormány kísérletet tehet arra, hogy elzárja az egyiptomiakat egy fontos felülettől, ahol szabadon beszélhetnek az őket izgató eseményekről és kérdésekről" - hangoztatta nyilatkozatában Sarah Leah Whitson, a HRW közel-keleti és észak-afrikai ügyekért felelős igazgatója. "Az egyiptomi kormánynak haladéktalanul ejtenie kell minden, Szulejmán elleni vádat, és szabadon kell őt bocsátania" - tette hozzá.

Egyiptomot az utóbbi időben többen támadták olyan videófelvételek miatt, amelyek az interneten terjedtek, és az egyiptomi rendőrök egy-egy brutális akcióját mutatják be. A felvételek a jogvédők szerint arra utalnak, hogy Egyiptomiban gyakori a rendőri erőszak. Ugyanakkor az ország belügyminisztere pénteken azt nyilatkozta: az interneten terjedő felvételek egy "hazafiatlan kampány" részei. Szerinte egyesek az interneten keresztül próbálják meg a nemzet biztonságát veszélyeztetni azzal, hogy rossz színben tüntetik fel az egyiptomi rendőrséget - írja az International Herald Tribune.

MTI/[origo]

Kategória » Nagyvilág
Prioritás: 5/5
Hozzászólások: 0db[ SUPPORT ]

.
Utolsó 5 portál és sport hír
Portal hírek:

  · A szánkók új világa
  · Holdhercegnő
  · Robotápoló
  · Karácsonyi ének
  · Érkezőben

Sport hírek:

  · Összefoglaló
  · BL második forduló
  · Szingapúr-i fordulatok
  · Startolt a BL
  · Sötétség az F1-re
.
Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
· Regisztráció  »új!
· Elfelejtette jelszavát?
.
Naptár
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
2021. szeptember 21.
kedd
.
Partnereink
Hosted by:Kereséshez mi is a

oldalait használjuk
.
Forrás


McAfee SiteAdvisor - We tested this site and didn't find any significant problems.
STATUS: good
©2002-2021 KWS-2004™ • Minden jog fenntartva.
hosted by CyberDream